Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ygne kraftstation

13 april, 2016 kl. 18:30

Alla medlemmar i Gotlands Veteranbilklubb är inbjudna till en guidad visning av Ygne kraftstation i Västerhejde. Likströmsanläggningen förser Gotlands invånare med elektricitet och möjliggör samtidigt överföring till fastlandet av den vindkraftsel som produceras på ön.

Det var ett banbrytande steg i teknikutvecklingen när världens första kommersiella kraftöverföring för högspänd likström togs i drift mellan Västervik och Ygne 1954. Historien upprepade sig 1999 när Gotland blev först i världen med ett HVDC-system i kombination med spänningsstyva strömriktare. Så sent som i januari i år kom nyheten att länken ska uppgraderas till 320 megawatt. Samtidigt kommer förbindelsen också att utrustas med MACH, vilket är det allra senaste inom en ny generation av mycket avancerade styr- och övervakningssystem. Investeringen har ett ordervärde för ABB på 22 miljoner dollar.

Kraftstationen ligger vid Ygnevägen i Västerhejde. Vägbeskrivning: Längs Toftavägen strax norr om Suderbys finns en liten gul vägskylt “Ygne”. Fortsätt i riktning mot havet drygt en kilometer. I nästa korsning tag vänster (riktning sydväst). Fortsätt en halv kilometer.

Denna aktivitet ersätter det inställda garagebesöket med dragracingbilen.

Anmälan till Rune Larsson på telefon 0498-26 45 19, 073-822 49 99 alternativt skicka ett meddelande.

Detaljer

Datum:
13 april, 2016
Tid:
18:30
Evenemang Kategori:

Plats

Ygne Kraftstation
Västerhejde Ygnevägen
Visby, 62261 Sverige
+ Google Map